Ovatko muuttokulut verotuksessa vähennyskelpoisia Suomessa vuonna 2023?

Jos olet muuttanut viime vuoden aikana, tiedät, että muuttokustannukset voivat nousta suuriksi. Mietitkö, voitko vähentää muuttokulut verotuksessa? Selitämme tämän muuttovinkin avulla.

Ovatko muuttokulut vähennyskelpoisia verotuksessa?

Se, voitko vähentää muuttokustannukset verotuksessasi, riippuu henkilökohtaisesta tilanteestasi. Onko kyseessä yksityismuutto vai yritysmuutto, eroaa tilanne merkittävästi. Myös se, muutatko ostettuun vai vuokra-asuntoon ja oletko ottanut lainaa muuttokuluihin, vaikuttaa. Tässä selostamme tilanteittain, mitkä ovat vaihtoehdot muuttokulujen vähentämiseksi verotuksessa.

Vihreä kaktusmuotoinen säästölipas pöydällä – symboloi muuttokustannusten hallintaa ja säästämistä verovähennyksiin liittyen Suomessa vuonna 2023. Täydellinen kuvaus artikkelille, joka käsittelee muuttokulujen vähennyskelpoisuutta verotuksessa.
Kuva: Annie Spratt/Unsplash

Mitkä muuttokulut ovat vähennyskelpoisia yksityishenkilönä?

Yleensä yksityishenkilönä et voi vähentää muuttokuluja verotuksessasi. Tähän on kuitenkin kaksi poikkeusta:

Vähennyskelpoiset muuttokulut asunnon oston tai myynnin yhteydessä

Jos olet ostanut asunnon ja/tai myyt asuntoa, tietyt kulut voit vähentää verotettavasta tulosta. Näitä kuluja ovat esimerkiksi:

  • Asunnonvälityspalkkiot
  • Lainanhoitokulut
  • Asuntolainan korkokulut
  • Kiinteistönvälityspalkkiot
  • Varainsiirtovero

Voit saada lisätietoja ja ohjeita muuttokulujen vähentämiseen liittyen Suomessa Verohallinnon virallisilta verkkosivuilta.

Voinko vähentää muuttokuluja verotuksessa, jos maksan ne lainalla?

Suomessa muuttokuluja ei voi yleensä vähentää verotuksessa lainalla maksettaessa. Tämä neuvo ei yleensä päde Suomen verolakeihin.

Muuttokorvaus työnantajan kautta

Jos muutat työsi vuoksi, voit olla oikeutettu työnantajasi muuttokorvaukseen. Tämä korvaus on työnantajallesi verotuksessa vähennyskelpoinen. Lisätietoja tästä löydät Verohallinnon sivuilta.

Voinko vähentää liiketoiminnan muuttokuluja verotuksessa?

Jos olet yrittäjä ja muutat liiketoiminnan syistä, voit vähentää osan muuttokuluista. Muuttokulut, kuten muuttoyrityksen palkkiot tai pakettiauton vuokra, ovat vähennyskelpoisia liiketoiminnan voitosta. Lisäksi voit vähentää tietyn summan, joka on määritelty laissa.

Samat säännöt pätevät, jos haluat antaa työntekijällesi muuttokorvauksen. Lisätietoja löydät Verohallinnon sivuilta.

Milloin muuttokulut ovat liiketoiminnan kuluja?

Yrittäjänä muuttokulut voivat olla liiketoiminnan kuluja, jos muutto tapahtuu kahden vuoden kuluessa yrityksen siirtämisestä tai perustamisesta ja jos työmatkasi lyhenee muuton myötä vähintään 60%. Lähtökohtaisesti työmatkasi pituus ennen muuttoa tulee olla vähintään 25 kilometriä.

Kuulostaako monimutkaiselta? Se voi olla. Mutta Verohallinnon sivuilla voit löytää laskureita ja esimerkkejä, jotka auttavat arvioimaan muuttokulujen vähennyskelpoisuutta.

Jos muuttosi ei täytä yllä mainittuja ehtoja, voit silti osoittaa muuttosi liiketoiminnalliset syyt. Esimerkiksi jos sinun tulee olla tietyn ajan sisällä työpaikalla muutoksen vuoksi tai voit säästää liiketoiminnan kuluissa muuton myötä, kuten varastotilaa uudessa kodissasi, voit perustella muuttokulujen vähennyskelpoisuutta. On suositeltavaa kääntyä veroneuvojan puoleen näissä tilanteissa.

Lyhyesti sanottuna: muuttokulut ovat tietyin ehdoin vähennyskelpoisia verotuksessa. Kaikissa tapauksissa on suositeltavaa kääntyä veroneuvojan puoleen epävarmuuden vallitessa. Moveria ei ole veroneuvoja, joten tämän artikkelin tiedot eivät ole oikeudellisesti päteviä, vaan neuvonantajan ohjeita. Millaisia kokemuksia sinulla on muuttokulujen vähentämisestä verotuksessa? Kerro meille kokemuksistasi kommentoimalla tätä muuttovinkkiä!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)