Uuden kodin vihkiminen: Tupaantuliaisten alkuperä

Juuri muutettuasi saatat haluta vihkiä uuden kotisi ja harkita tupaantuliaisten järjestämistä. Oletko koskaan miettinyt, mistä tupaantuliaisperinne on peräisin? Todennäköisesti olet, ja siksi oletkin päätynyt tälle sivulle. Tutkiessani tupaantuliaisten alkuperää, törmäsin moniin erikoisiin perinteisiin, joita en malta olla jakamatta kanssasi!

Tupaantuliaisten perinteen alkuperä

Termi ”housewarming” juontaa juurensa vanhasta brittiläisestä tavasta, ajalta ennen keskuslämmityksen olemassaoloa. Muuton jälkeen kaikki naapurit, ystävät ja sukulaiset tulivat tuomaan puuta tulisijaan. Näin yhdessä sytytettiin ensimmäinen takkatuli uudessa kodissa. Lisäksi uskottiin, että tuli karkottaisi pahat henget.

Tutustu tupaantuliaisten juuret vanhaan brittiläiseen perinteeseen, missä lämmön ja yhteisöllisyyden merkki oli yhdessä sytytetty takkatuli. Opi, miten tuli karkottaa pahat henget uudessa kodissa Suomessa.
Kuva: Pexels.com

Perinteiset tupaantuliaiset Ranskassa

Perinteisiä ranskalaisia tupaantuliaisia kutsutaan nimellä ”Pendaison de crémaillère”, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”kattilan ripustamista”. Tämä perinne on peräisin keskiajalta. Kaikki ne, jotka olivat auttaneet talon rakentamisessa, kokoontuivat ja ripustivat suuren keittokattilan avotakkaan. Tämä oli viimeinen yhteinen toimi muuton jälkeen ja samalla vihittiin talo. Tietenkin samalla nautittiin myös yhdessä ruokaa ja juomaa. Ranskassa tupaantuliaisia kutsutaan edelleen ”Pendaison de crémaillèreksi”.

Kodin vihkiminen saksalaiseen tapaan

Saksassa uuden kodin vihkiminen liittyy myös ruokaan. Siellä on edelleen tapana antaa leipää ja suolaa muuttotuliaisina. Tämän symbolinen tausta juontaa juurensa keskiajalta. Leipä oli peruselintarvike ja edustaa nykyisin hyvinvointia. Leivän antamisen toivotaan tarkoittavan: ”Toivottavasti ruokakaappisi ovat aina täynnä”. Suola puolestaan edustaa elämän suolaa. Toisten tarinoiden mukaan suola karkottaa pahoja henkiä.

Löydä Suomessa käytetyt tupaantuliaiset, kuten leipä ja suola, jotka symboloivat hyvinvointia ja elämän suolaa. Tutustu perinteisiin tupaantuliaislahjoihin, jotka toivottelevat onnea uuteen kotiin.
Kuva: Canstockphoto.com

Entä nämä perinteet?

  • Ruotsissa tupaantuliaisten yhteydessä nautitaan usein herkkua nimeltä ”flyttgröt”, joka vapaasti käännettynä tarkoittaisi ”muuttopuuroa”.
  • Italiassa on tapana antaa vastikään talon ostaneille pariskunnille riisiä, joka symboloi hedelmällisyyttä.
  • Joissakin Kiinan osissa valaistaan ennen muuttoa kaikkien huoneiden nurkat taskulampulla. Miksi? Jotta henget löytäisivät tiensä.

Vaikka Suomessa ei ole samanlaista syvälle juurtunutta tupaantuliaisperinnettä kuin joissakin muissa maissa, tupaantuliaiset ovat suosittu tapa juhlistaa uuden kodin aloitusta. Monesti juhlassa nautitaan yhdessä hyvästä ruuasta ja juomasta, ja uuden kodin onnea toivottavat ystävät ja sukulaiset saattavat tuoda mukanaan pieniä lahjoja.

Onko sinulla hyvä idea uudeksi suomalaiseksi tupaantuliaisperinteeksi? Tai tunnetko perinteitä, joita ei ole tässä artikkelissa mainittu? Kuulisin mielelläni ehdotuksesi kommenttina tähän postaukseen!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)