Muuttoauton lastaaminen: miten se tehdään parhaiten?

Muuttoauton lastaaminen on väistämätön osa muuttoprosessiasi, erityisesti jos olet päättänyt suorittaa muuton itse ilman muuttofirmaa. Muuttoauton tehokas ja turvallinen lastaaminen vaatii hyvää suunnittelua, jotta kaikki tavarasi mahtuvat autoon ja pysyvät ehjinä matkan aikana.

Lastauksen aikana saatat huomata, että vanhat geometrian ja fysiikan taitosi pääsevät jälleen käyttöön. Ja jos olet pelannut paljon Tetristä menneinä vuosina, se varmasti auttaa! Lue eteenpäin saadaksesi hyödyllisiä vinkkejämme!

Kuva, joka näyttää muuttoauton lastaamisen järjestelmällisellä ja organisoidulla tavalla, esittäen siististi järjestettyjä laatikoita tilan optimoimiseksi.
Kuva luotu ChatGPT-tekoälyllä

Hyödyllisiä välineitä lastauksen avuksi

Muuttoauton lastaaminen sujuu huomattavasti helpommin, kun käytössäsi on oikeat työvälineet. Seuraavat apuvälineet ovat ainakin hyödyllisiä:

 • Nokkakärryt. Raskaiden huonekalujen, kodinkoneiden ja muuttolaatikoiden siirtämiseen.
 • Kantohihnat, helpottavat suurten ja raskaiden esineiden (kuten rappusten ylös tai alas) kantamista.
 • Venytyskalvo, kuplamuovi tai muuttoliinat huonekalujen suojaamiseen.
 • Teippi, kiinnittämään pakkauspaperia ja kuplamuovia.
 • Kiinnityshihnat tai köydet, jotta lasti ei liiku kuljetuksen aikana.
 • Suuri pala pressua tai peittoa. Tämä voit levittää muuttoauton lattialle estääksesi huonekalujen likaantumisen.
 • Patjansuojukset ja huonekalupeitteet.
 • Työkäsineet.
 • Jakkara tai tikkaat.
 • Pehmeää täytemateriaalia (tyynyjä, pyyhkeitä, pehmoleluja, vaatteita jne. pusseihin pakattuna).

Hyvä valmistautuminen on puoli voittoa

Ennen kuin aloitat muuttoauton lastaamisen, on hyvä, että kaikki tavarat on pakattu ja purettu oikealla tavalla. Näin voit keskittyä täysillä itse lastaamiseen. Huomioi seuraavat seikat:

 • Älä tee muuttolaatikoista liian painavia: sinun täytyy vielä pystyä kantamaan niitä.
 • Lajittele muuttolaatikot painon mukaan: raskaat laatikot tulevat myöhemmin muuttoauton pohjalle, kevyemmät päälle.
 • Käytä mahdollisimman paljon samaa kokoa olevia muuttolaatikoita. Tämä helpottaa laatikoiden vakaa pinottavuutta muuttoautossa.
 • Kääri särkyvät esineet, kuten peilit, taulut, valokuvakehykset ja lamput, muuttoliinoihin tai kuplamuoviin.
 • Raskaat huonekalut on parempi kääriä vasta muuttoautossa, jotta niitä on helpompi nostaa.
 • Irrota lamppujen polttimot ja laita ne erilliseen laatikkoon.
 • Pura huonekalut mahdollisimman paljon, jotta ne vievät vähemmän tilaa muuttoautossa. Ota esimerkiksi pöydän ja sängyn jalat irti, jos mahdollista. Vinkki: laita ruuvit muovipussiin ja teippaa pussi huonekalun osaan kiinni.

Muuttoauton lastaaminen neljään osastoon

Jotta omaisuutesi ei liiku tai kaadu ajon aikana, on parasta jakaa kuorma eri osastoihin. Jokainen osasto täyttää pohjan kattoon asti ja on hyvin kiinnitetty kuormaliinoilla.

Ensimmäinen osasto sijaitsee bussin etuosassa (kuljettajan välittömässä takana), toinen sen jälkeen, kolmas sitä ennen ja viimeinen osasto on bussin perällä ja lastataan siis viimeisenä. Lastaa mahdollisimman tiiviisti jättämättä tilaa esineiden väliin.

Osasto 1

Tämä osasto on heti ohjaamon takana ja se lastataan ensimmäisenä. Tänne tulevat raskaat kodinkoneet (pesukone/jääkaappi/yms.), jotka lastataan mahdollisimman tiiviisti seinää vasten. Niiden päälle täytetään laatikoilla aina katon rajaan saakka. Tämän osaston voi viimeistellä patjoilla, jotka asetetaan pystyyn. Suojaa patjat lialta patjansuojalla tai asettamalla muovikangas lattialle. Kiinnitä kaikki hyvin kuormaliinoilla.

Osasto 2

Tähän tulevat isot ja raskaat huonekalut, kuten kirjahyllyt, sänky, vaatekaapit yms. Täytä tyhjät tilat muuttolaatikoilla ja pehmeillä täytemateriaaleilla. Jos kaapit ovat tarpeeksi suuria, voit sijoittaa muuttolaatikoita kaappien sisään. (Raskaat laatikot alaosaan ja kevyemmät yläosaan). Näin tila käytetään optimaalisesti ja kaapit ovat vakaampia.

Osasto 3

Tähän tulee sohva/sohvat. Ne kannattaa mieluiten asettaa pystyasentoon ja kiinnittää kuormaliinalla sivuseinään. Suojaa sohvat lialta sohvansuojalla tai asettamalla muovikangas lattialle. Sohvatyynyt voidaan pitää erillään ja käyttää täytemateriaalina. Loput osastosta täytetään pienemmillä huonekaluilla ja muuttolaatikoilla.

Osasto 4

Tämä osasto tulee perälle ja se lastataan viimeisenä. Tänne tulee loput muuttolaatikot ja viimeisenä sellaiset tavarat, joita ei voi pinota. Tähän voit ajatella pyöriä, ruohonleikkuria, kuntolaitteita jne. Tänne tulevat myös tavarat, joita tarvitset ensimmäisenä uudessa kodissa purkaessasi: nokkakärry, työkalut ja tietenkään ei saa unohtaa: kahvinkeitin!

Muuttoauton lastaaminen käynnissä: Suunnittele muuttosi Suomessa vuonna 2023 helposti ammattimaisten muuttolaatikoiden ja varusteiden avulla, jotka tekevät muuttopäivästäsi sujuvan ja turvallisen.

Lisävinkkejä muuttoauton lastaamiseen

Tässä on joitain yleisiä ohjeita, joita kannattaa noudattaa lastatessasi tavaroita:

 • Kiinnitä hyllyt, peilit ja pitkät esineet ajoneuvon sivuille. Näin tila tulee parhaiten käytettyä.
 • Aseta raskaat huonekalut mahdollisimman keskelle lastaustilaa. Näin estät liian suuren painon kertymisen ajoneuvon sivuille.
 • Aseta pienet huonekalut lattialle ja hyödynnä myös tilat tuolien alla ja kaappien sisällä tavaroiden sijoittamiseen.
 • Levitä pressu muuttoauton lattialle suojatakseen patjoja, sohvia yms. liasta.
 • Tietyt tavarat on parempi olla lastaamatta muuttoautoon: herkästi särkyvät tavarat, arvoesineet, tärkeät paperit ja ensimmäisen yön tarvikkeet kannattaa ottaa mukaan ohjaamoon tai omaan autoosi.

Käytännön vinkkejä lastauksen aikana

 • Nimetä yksi henkilö vastuussa järjestyksestä ja lastausjärjestyksestä. Tämä henkilö pysyy muuttoautossa ja ohjeistaa kantajia siitä, mitä tuodaan seuraavaksi.
 • Pidä avustajien määrä rajoitettuna, jotta ihmiset eivät ole toistensa tiellä.
 • Jos ajoneuvo on kaltevalla kadulla tai pihatiellä, aseta jarrupalat muuttoauton renkaiden alle.
 • Muuttoauto on raskas työ! Muista siis pitää säännöllisesti taukoja.

Tuntuuko tämä kaikki liian monimutkaiselta? Voit myös harkita muuttoyrityksen palkkaamista. Ammattitaitoiset muuttajat tietävät parhaiten, miten muuttoauto lastataan, joten sinun ei tarvitse murehtia siitä. Sivustollamme voit pyytää ilmaisia ja sitoumuksettomia tarjouksia harkitaksesi, kannattaako se sinulle.

Jos kuitenkin mieluummin lastaat muuttoauton itse, toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua alkuun. Jos sinulla on lisävinkkejä tai kysymyksiä, kuulemme niistä mielellämme! Jätä rohkeasti kommentti tämän artikkelin alle.

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)