Auringonpaneelien siirtäminen: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Auringonpaneelit ovat yhä yleisempi näky suomalaisilla katoilla. Mutta entä jos muutat? Voitko ottaa auringonpaneelit mukaasi uuteen asuntoon? Vai olisiko parempi sijoittaa uusiin paneeleihin? Tässä artikkelissa käymme läpi, onko auringonpaneelien siirtäminen mahdollista ja mitä sinun tulee tietää, jos aiot siirtää ne. Annamme myös joitakin vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla voit varmistaa, että auringonpaneelisi pysyvät hyvässä kunnossa muuton aikana.

Opi auringonpaneelien siirtämisen perusteet Suomessa 2023: asennusvaiheet ja huolellinen käsittely varmistavat energiatehokkuuden uudessa kodissasi.
Kuva: Unsplash.com

Auringonpaneelien mukanaottaminen vai jättäminen?

Kun omistat auringonpaneelit, saattaa herätä kysymys, onko parempi ottaa ne mukaan vai jättää ne vanhan kodin katolle. Olet kuitenkin investoinut niihin ja haluat käsitellä niitä harkiten. Useimmissa tapauksissa kannattavinta on jättää paneelit paikoilleen. Tässä muutama syy siihen:

  • Järjestelmä on suunniteltu nykyisen kattosi asennon ja muodon mukaan. On todennäköistä, että uudessa asunnossasi on erilaiset olosuhteet, jotka saattavat vaatia esimerkiksi erilaista kiinnitysjärjestelmää tai eri tyyppistä invertteriä.
  • Auringonpaneelien siirtäminen on aina riski: järjestelmä voi vahingoittua purettaessa ja siirrettäessä. Lisäksi takuu usein raukeaa, kun siirrät paneelit.
  • Talon myyntiarvo nousee, kun myyt sen auringonpaneelien kanssa. Toisaalta paneelien siirtäminen maksaa sinulle rahaa. Kaiken kaikkiaan voi siis olla edullisempaa hankkia uudet paneelit uuteen kotiin ja myydä vanhat.
  • Jos paneelisi ovat jo muutaman vuoden vanhat, markkinoilla olevat uudet paneelit ovat jo huomattavasti tehokkaampia ja suhteellisesti edullisempia. Todennäköisesti on siis järkevämpää käyttää rahasi uuden järjestelmän ostamiseen kuin vanhan siirtämiseen.

Miten on ALV:n ja auringonpaneelien laita vuonna 2023?

Vuodesta 2023 lähtien Suomessa on käytössä ALV-kevennys, joka koskee auringonpaneelien hankintaa ja asennusta. Tämä tekee uusien paneelien hankkimisesta entistä edullisempaa ja voi olla lisäsyy olla siirtämättä vanhoja paneeleita, vaan investoida mieluummin uusiin.

Paljonko auringonpaneelien siirtäminen maksaa?

Jos harkitset yhä auringonpaneelien siirtämistä, olet varmasti kiinnostunut siitä, paljonko se suunnilleen maksaa.

Auringonpaneelien siirtokustannukset riippuvat useista tekijöistä, kuten paneelien tyypistä ja määrästä, kahden paikan välisestä etäisyydestä, kuljetus- ja asennuskustannuksista, järjestelmän uudelleentarkastuksesta jne.

Yleensä voit olettaa, että paneelijärjestelmän siirtäminen maksaa sinulle tuhansia euroja, mukaan lukien asennus ja uudelleentarkastus uudessa asunnossa.

Kustannusten tarkkaan arvioimiseen on suositeltavaa ottaa yhteyttä yhteen tai useampaan auringonpaneelien asennusliikkeeseen. Ne voivat antaa sinulle neuvontaa kustannuksista ja parhaista vaihtoehdoista tilanteeseesi.

Mitä sinun tulee tehdä, jos ostat talon, jossa on auringonpaneelit?

Kun ostat talon, jossa on auringonpaneelit, voit heti hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja säästää energialaskussasi, mikä on mahtavaa! On tärkeää kiinnittää huomiota myös muutamiin seikkoihin. Alla on listattu asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • Pyydä myyjältä asennuksen paperit ja lasku. Näin saat selville, kuinka vanha asennus on, onko siinä vielä takuuta ja mikä on odotettavissa oleva elinikä.
  • Kysy myös paneelien tuotosta viime vuosilta. Näin saat arvion energiakustannuksistasi ja paneelien tuotosta. Muista kuitenkin, että tuotto vähenee vuosien kuluessa.
  • Jos edelliset omistajat ovat tehneet kaiken oikein, he ovat jo rekisteröineet auringonpaneelit Energiateollisuuden tai vastaavan rekisteriin. Paneelit rekisteröidään osoitteen, ei nimen perusteella. Jos kaikki on kunnossa, sinun ei tarvitse tehdä muutoksia. On kuitenkin hyvä tarkistaa tiedot rekisteristä.
  • Aiotko pitää nykyisen energiasopimuksesi muuton yhteydessä? Ilmoita energiayhtiöllesi, että uudessa asunnossasi on auringonpaneelit. He voivat ottaa tämän huomioon laskiessaan kuukausittaista maksuasi.
  • Odottaako sinun paneelisi tuottavan enemmän kuin 1 800 euroa vuodessa? Tällöin sinun tulee rekisteröityä ALV-velvolliseksi Verohallintoon. Useimmat kotitaloudet eivät kuitenkaan ylitä tätä rajaa.

Toivottavasti näiden vinkkien avulla on helpompi arvioida, haluatko ottaa auringonpaneelisi mukaan vai jättää ne, ja saat kuvan siitä, mitä tehdä, jos ostat talon, jossa on jo paneelit katolla. Jos sinulla on kysyttävää auringonpaneelien siirtämisestä, johon tämä artikkeli ei vastaa, jätä kommentti. Autamme mielellämme!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)