Muutto ilman rahaa: onko se mahdollista?

Joskus muutto tulee yllättäen: ero, irtisanominen tai ratkaisematon riita kämppäkaverin kanssa voi johtaa siihen, että joudut muuttamaan äkillisesti ilman rahaa pankkitilillä. Mutta onko se mahdollista? Onko keinoja muutto ilman rahaa tai ainakin pitää muuttokulut mahdollisimman alhaisina? Tässä blogikirjoituksessa tutkimme vaihtoehtoja.

Muutto ilman rahaa Suomessa? Tutustu neljään vinkkiin, joilla voit säästää muuttokuluissa ja selviytyä muutosta taloudellisesti tiukassa tilanteessa.
Kuva: Pixabay.com

Muutto ilman rahaa: hyödynnä sosiaalista verkostoasi

Tämä saattaa tuntua itsestäänselvältä, mutta se on myös paras ratkaisu, jos joudut muuttamaan ilman rahaa: pyydä apua ystäviltäsi ja perheeltäsi. He voivat auttaa sinua pakkaamaan ja kantamaan tavaroita sekä tehdä pieniä töitä uudessa kodissasi. Näin sinun ei tarvitse palkata kallista muuttofirmaa.

Lisäksi sosiaalinen verkostosi voi auttaa ilmaisten tavaroiden kanssa. Voit saada ilmaisia muuttolaatikoita kysymällä ympäriltäsi. Monilla ihmisillä on usein ylimääräisiä laatikoita vintillä.

Tutustu myös mahdollisiin palveluihin, joista voit lainata pakettiautoa tai suurta autoa, tai ihmisiin, joilla on vanhoja huonekaluja, joista he haluavat päästä eroon. Julkaise ilmoitus Facebookissa, lähetä sähköpostia ja kysy kollegoiltasi ja ystäviltäsi. Ihmiset ovat usein iloisia voidessaan auttaa!

Muutto ilman rahaa: selvitä oikeutesi korvauksiin

Joissakin tapauksissa voit olla oikeutettu saamaan korvauksen muutostasi. Suomessa voit hakea toimeentulotukea Kansaneläkelaitoksesta (Kela) muuttokuluihin, jos sinun on pakko muuttaa lääketieteellisistä, sosiaalisista tai taloudellisista syistä. Tämä voidaan tulkita melko laajasti, joten on parasta tarkistaa ehdot Kelan omilta sivuilta. Voit myös käyttää Kelan verkkolaskureita selvittääksesi, oletko oikeutettu toimeentulotukeen muuton yhteydessä.

Jos joudut jättämään vuokra-asuntosi tai huoneesi pakon edessä esimerkiksi remontin, purkamisen tai kaavamuutoksen vuoksi, voit olla oikeutettu muuttokustannusten korvaukseen. Tämän maksaa vuokranantaja. Lisätietoja löydät Suomen ympäristöministeriön verkkosivuilta.

Muutto ilman rahaa: etsi ilmaisia tavaroita

Uudessa kodissa tarvitset usein uusia tavaroita, kuten lattian, maalipinnan tai uudet verhot. Tietenkin olet jo kysynyt ystäviltä ja perheeltä, onko heillä ylimääräisiä tavaroita. Jos ei, voit löytää internetistä paljon ilmaisia tavaroita. (Esimerkiksi tämän kirjoittajan tapauksessa hän löysi ilmaisen parkettilattian netistä!) Jos olet joustava ja valpas, voit löytää Tori.fi-palvelusta ilmaiseksi laminaattia, sohvia ja jopa kokonaisia keittiöitä. Sama pätee ilmaiseksi pois annettavien tavaroiden sivustoihin.

Voit etsiä myös offline: Suomessa on useita Kierrätyskeskuksia, jotka toimivat kuin ilmaistavaramyymälöitä. Sinne ihmiset voivat tuoda tavaroita, joita he eivät enää tarvitse, ja muut voivat ottaa niitä ilmaiseksi mukaansa. Ehkä sinullakin on tavaroita, joita et halua muuttaa mukanasi, jotka voit lahjoittaa Kierrätyskeskukseen. Ehkä joku muu tarvitsee niitä.

Muutto ilman rahaa: ole luova!

Vanha peräkärrypyörä nojaa seinään Suomessa – esimerkki luovista tavoista muuttaa ilman rahaa, hyödyntäen käytettävissä olevia resursseja ja DIY-menetelmiä.
Kuva: Robin Robokow’lta Flickrissä (CC 2.0 -lisenssin alaisena)

Muutto ilman rahaa vaatii tietenkin luovuutta. Todennäköisesti suurin osa muuttokustannuksistasi tulee olemaan kuljetus. Jos sinulla ei todellakaan ole rahaa, sinun on oltava luova tässä asiassa. Jos sinulla ei ole ystäviä, joilla on iso auto tai pakettiauto, sinun on keksittävä toinen ratkaisu. Tiedätkö jonkun, jolla on auto, jossa on vetokoukku? Silloin voisit vuokrata peräkärryn noin 20 eurolla: ei ilmaista, mutta halpaa! Ehkä voit vaihtaa palveluitasi tai tavaroitasi jonkun kanssa, joka auttaisi sinua kuljetuksessa? Voit yrittää vaihtokauppaa Tori.fi-palvelussa! Jos muutat samassa kaupungissa, voit harkita myös muita kuljetusmuotoja. Muutama kymppi ja voit vuokrata esimerkiksi pyöräkärryn. (Ja vielä yksi henkilökohtainen kokemus kirjoittajalta: voit myös muuttaa ostoskärryillä ;))

Ja sitten uusi sisustus: jos et voi ostaa tavaroita, sinun täytyy tehdä ne itse! Onneksi DIY-sisustus tuo kodikkaan ja henkilökohtaisen tunnelman kotiisi. Voit tehdä upeita huonekaluja lavoista, tehdä lamppuja tyhjistä pulloista ja yöpöytiä viinilaatikoista. Lopulta et tarvitse paljon rahaa tehdäksesti uudesta asunnostasi kodikkaan ja ennen kaikkea ainutlaatuisen paikan!

Rehellisesti sanottuna täysin rahaton muutto voi olla melko haasteellinen. Mutta on olemassa monia tapoja, joilla voit melkein muuttaa ilmaiseksi. Se riippuu paljon sosiaalisista taidoistasi ja luovuudestasi. Onnea matkaan!

Onko sinulla muita vinkkejä rahattomaan muuttoon? Jätä kommentti tähän postaukseen. Olen iloinen kuullessani sinusta!

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)