Muutto ja lämmitysjärjestelmät Suomessa

Kun suunnittelet muuttoa, uuden kodin lämmitysjärjestelmän huomioiminen on avainasemassa. Olipa kyseessä kaukolämpö tai oma lämmityskattila, Suomessa lämmitysjärjestelmän mukaan tulee valita sopiva energiasopimus. Käymme läpi yleisimmät lämmitysjärjestelmä ja mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon muuton yhteydessä.

Tutustu Suomessa yleisiin lämmitysjärjestelmien tyyppeihin ja niiden vaikutukseen kodin energiasopimukseen. Tässä kuvassa esitetään yksityiskohta lämmitysputkistosta, joka on olennainen osa kodin lämmitysjärjestelmää.
Kuva: Life of Pix

Kaukolämpö uudessa kodissa

Jos uusi kotisi saa lämpönsä kaukolämmön kautta, et tarvitse kaasua lämmittääksesi veden lämmitykseen tai hanaveten. Sinulla ei ole omaa lämmityskattilaa, vaan lämmin vesi tulee suoraan kaukolämpöverkosta. Yleensä vesi lämmitetään voimalaitosten hukkalämmöllä. Joissakin tapauksissa lämmitys tapahtuu lähellä olevalla yhteisellä lämmityskattilalla, mitä kutsutaan lohkolämmitykseksi.

Kaukolämmitetyssä talossa ei ole kaasuliitäntää, ja ruoanlaitto tapahtuu sähköllä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti energiasopimukseesi. Tässä tapauksessa tarvitset sopimuksen vain sähkölle.

Keskuslämmitys uudessa kodissa

Jos kodissasi on keskuslämmitys, vesi lämmitetään omassa lämmityskattilassa. Kattila toimii kaasulla ja jakaa lämpimän veden kotisi pattereille ja hanoille. Kaasun toimittaa energiayhtiösi. Jos siis asunnossasi on oma lämmityskattila, tarvitset energiasopimuksen sekä kaasulle että sähkölle.

Energiasopimus uudessa kodissasi

Muuton yhteydessä voit päättää, haluatko siirtää nykyisen energiasopimuksesi uuteen osoitteeseesi vai vaihtaa toiseen energiayhtiöön. Riippumatta siitä, millainen lämmitysjärjestelmä sinulla on, muutto on hyvä hetki tarkastella nykyistä energiasopimustasi. Haluatko siirtää sen uuteen kotiisi, vai löytyisikö parempi sopimus toiselta tarjoajalta? Lisätietoa tästä löydät muuttotips-sivuiltamme koskien kaasu-, vesi- ja sähköasioita, sekä energiasopimuksen siirtämisestä.

Aloita tietojen kerääminen ja eri energiatarjoajien vertailu hyvissä ajoin ennen muuttoa, mieluiten jo kaksi kuukautta etukäteen. Voit aloittaa vertailun jo nyt:

Jaa artikkeli / Dela artikeln
Facebooktwitterlinkedin
Kommentit (0)