Tarkistuslista

Saat kaikki muuttoosi liittyvät tarkistuslistat sähköpostiisi ilmaiseksi

Selvitä, kuinka paljon muutto maksaa
27-02-2024 - Kirjoittanut Andriy

Muuttolaatikoiden pakkaaminen: mistä aloittaa?

Kodissasi on lukuisia tavaroita, ja muuttopäiväsi häämöttää jo nurkan takana – se päivä, kun kaikkien esineidesi on määrä olla huolellisesti pakattuina muuttolaatikoihin. Tässä kohtaa pohdit todennäköisesti: ”muuttolaatikoiden pakkaaminen, mistä ihmeestä aloitan?” ja ”mikä olisi järkevin tapa järjestää tavarat?” Tarjoamme sinulle tämän tarkistuslistan muodossa yksinkertaisen ja selkeän oppaan, joka johdattaa sinut muuttolaatikoiden pakkaamisen eri vaiheiden läpi, varmistaen, että olet valmiina suureen päivään.

Discover practical packing tips with our guide as a couple efficiently organizes their belongings into moving boxes, ensuring a smooth relocation.
Kuva: Canstockphoto.com

Ennen kuin aloitat muuttolaatikoiden pakkaamisen

Ennen varsinaisen pakkaamisen aloittamista on hyvä määritellä, mitä tavaroita haluat ottaa mukaan uuteen kotiisi. Muuten saatat huomata pakkausprosessin aikana löytäväsi tavaroita, joita et enää haluakaan pitää. Vinkkejä tavaroiden karsimiseen löydät muuttovinkistämme: ”Tavaroiden karsiminen ennen muuttoa”.

Varmista, että sinulla on riittävästi muuttolaatikoita ja pakkausmateriaaleja. Jos et ole varma tarpeistasi, lue ensin muuttovinkkimme: ”Kuinka monta muuttolaatikkoa tarvitsen”.

Yleisiä pakkausvinkkejä

 • Älä tee laatikoista liian raskaita, vaan varmista, että ne ovat helposti nostettavissa. Älä esimerkiksi täytä laatikkoa pelkästään kirjoilla, vaan lisää kevyempää materiaalia, kuten tyynyjä tai pyyhkeitä.
 • Kirjoita jokaisen laatikon kaikille sivuille, mitä laatikossa on ja mihin huoneeseen se kuuluu. Tämä helpottaa purkamista huomattavasti.
 • Pakkaa hauraita esineitä pakkauspaperiin tai kuplamuoviin. Voit myös käyttää sukkia, tyynyjä tai pyyhkeitä. Lisää käteviä pakkausvinkkejä löydät muuttovinkistämme: ”12 älykästä pakkausvinkkiä muuttoon”.
 • Aloita pakkaamalla tavarat, joita et säännöllisesti tarvitse (kuten kausitavarat, kirjat, DVD:t, vintin tavarat, tietyt keittiölaitteet ja astiat jne.). Päivittäin käyttämäsi tavarat pakkaat viimeisenä. Tarkistuslistassamme autamme sinua määrittelemään, mitkä tavarat nämä ovat.

Muuttolaatikoiden pakkaaminen: tarkistuslista

Tarkistuslistassamme olemme tehneet kätevän yleiskatsauksen pakattavista tavaroista, jaoteltuna huoneittain. Emme tietenkään tiedä tarkalleen, mitä tavaroita sinulla on, mutta voit pitää tarkistuslistaamme yleisenä oppaana pakkaamiseen.

Olemme jaotelleet tavarat huoneittain vaiheeseen 1 ja vaiheeseen 2. Vaihe 1 kattaa viikot ennen muuttoa. Näinä viikkoina voit pakata tavarat, joita et säännöllisesti tarvitse. Vaihe 2 kattaa muuton viimeiset päivät. Tässä vaiheessa pakkaat säännöllisesti käyttämäsi tavarat.

Lisävinkkejä muuttolaatikoiden pakkaamiseen

Haluatko lisätietoa siitä, miten pakata muuttolaatikot kodin eri tiloissa? Alta löydät kaikki tarvittavat tiedot.

Keittiö

Keittiössä voit yleensä aloittaa pakkaamisen ajoissa, jotta harvemmin käytettävät keittiötarvikkeet saadaan pakattua valmiiksi. Säilytä erillään ne tarvikkeet, joita tarvitset viimeisinä päivinä ruoanlaittoon ja syömiseen.

 • Lasit, astiat ja muut särkyvät esineet on pakattava pakkauspaperiin tai kuplamuoviin. Vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja ovat sanomalehti, pyyhkeet, lakanat ja vaatteet, jotka joka tapauksessa tulee pakata. Sanomalehti on edullisin vaihtoehto, mutta se saattaa jättää tahroja posliiniin, jolloin ne on pestävä myöhemmin. Lakanat, pyyhkeet ja vaatteet ovat puhtaita, mutta ne eivät ole käteviä, koska ne vievät paljon tilaa. Lisäksi ne tekevät purkamisesta monimutkaisempaa, koska vaatteet ja astiat eivät mene uudessa kodissa samaan huoneeseen. Pakkauspaperi maksaa enemmän, mutta se on usein paras valinta, koska se suojaa särkyviä esineitä parhaiten.
 • Lautaset pinotaan päällekkäin laittamalla aina yksi kerros paperia kahden lautasen väliin. Jos rutistat hieman paperia ja laitat sen muuttolaatikon pohjalle, lautaset seisovat vakaammin. Lasit kääritään yksitellen paperiin ja asetetaan tai lasketaan sitten laatikkoon. Rikkoutumisen vähentämiseksi voit käyttää kenkälaatikoita, jotka puolestaan asetetaan suureen muuttolaatikkoon. Muuttofirmoilla on usein myös lajitteluarkkuja, joissa voit pakata lasit erikseen. Tyhjät tilat laatikossa täytetään rutistetulla paperilla, tyynyillä tai muulla pehmeällä materiaalilla.
 • Keittiölaitteet (kahvinkeitin, leivänpaahdin jne.) on parasta pakata erillisiin pieniin laatikoihin, jotka sitten asetetaan muuttolaatikkoon. Jos sinulla ei ole sopivia laatikoita, voit myös kääriä laitteet paperiin tai kuplamuoviin, jotta ne eivät rikkoudu.
 • Jos otat astianpesukoneen mukaasi, on parasta antaa ammattilaisen irrottaa se. Näin vältät onnettomuudet, joita vakuutus ei korvaa. Tarkista kotivakuutuksesi ehdot.

Olohuone

Olohuoneessa voit yleensä aloittaa kirjojen, DVD-levyjen ja koriste-esineiden pakkaamisen ajoissa.

 • Kirjat ovat painavia, joten älä täytä kokonaisia laatikoita niillä. Pakkaa sen sijaan kirjoja puoliksi laatikkoon ja täytä toinen puoli kevyillä esineillä, kuten tyynyillä, peitoilla, verhoilla jne. On myös hyvä idea jakaa kevyet ja painavat kirjat tasaisesti laatikoiden kesken. Toinen idea on sijoittaa kirjat matkalaukkuihin, jos sellaisia sattuu olemaan.
 • Koriste-esineet, kuten lasit ja astiat, on pakattava huolellisesti. Tämä onnistuu parhaiten pakkauspaperilla ja pienemmillä laatikoilla, jotka sitten asetetaan muuttolaatikoihin.
 • Maalaukset ja muut suurikokoiset esineet, jotka eivät mahdu muuttolaatikkoon, voidaan sijoittaa erityisiin taululaatikoihin (joita voi myös vuokrata muuttoyritykseltä). Halvempi vaihtoehto on sitoa tai liimata kaikki taulut yhteen asettamalla pahvinpalat niiden väliin. Älä pakkaa tauluja liian aikaisin, jotta vahinkojen riski pysyy mahdollisimman pienenä. Kuljeta ne mieluiten pystyasennossa.
 • Johtoja ja vastaavia ei kannata sitoa kaikki yhteen nippuun. Merkitse selvästi, mihin laitteeseen johdot kuuluvat. Jos johtoa ei voi irrottaa laitteesta, kääri se ylös ja kiinnitä laitteeseen. Näin vahingoittumisen riski on pienempi. Voit myös ottaa kuvan johtojen kytkennöistä, jotta tiedät uudessa kodissasi tarkalleen, mihin pistoke kuuluu.
 • Verhokiskot ja vastaavat voi sitoa yhteen narulla tai teipillä, ja voit samalla sitoa muita pitkiä esineitä, kuten harjoja, suksia jne.
 • Matot on parasta kääriä rullalle ja sitoa kiinni. Jos sinulla on useita pieniä mattoja, voit asettaa ne päällekkäin ja kääriä ne sitten yhteen.
 • Irrota kaikki irtohyllyt kaapeista ja teippaa ne yhteen. Säilytä ruuvit hyvin ja merkitse, mihin ne kuuluvat, jotta voit koota huonekalut helposti uudelleen.
 • Laatikot on parasta tyhjentää ja jättää ne huonekaluihin muuton ajaksi. Jos laatikko putoaa helposti pois, voit teipata sen kiinni, jotta se ei vahingoitu. Sama pätee helposti aukeaviin kaapin oviin. Teipin sijaan voit käyttää myös käärintäkalvoa. Ulos työntyvät osat kannattaa purkaa huonekaluista, se helpottaa kuljetusta.
 • Lamput ovat usein suuria ja hankalia kuljetettavia, erityisesti esimerkiksi kattokruunut. Kattokruunujen turvalliseen kuljettamiseen voit ripustaa ne muuttoauton kattoon, varoen, etteivät ne pääse putoamaan.
 • Huonekasvit ovat herkkiä ja vaurioituvat usein muutossa, erityisesti talvella. Useimmat muuttoyritykset eivät ole vastuussa huonekasveista tai eivät ehkä halua kuljettaa niitä lainkaan. Saatat joutua kuljettamaan ne itse. Sijoita ne pystyasentoon avoimiin muuttolaatikoihin. Voit käyttää sanomalehteä suojataksesi ne kylmältä. Paremmista puutarhakeskuksista saa suojaverkkoja suurille kasveille.

Makuuhuone

Makuuhuoneessa voit usein aloittaa pakkaamisen aikaisin. Lakanoita, pyyhkeitä ja vaatteita, joita et tarvitse muuton aikana, voi alkaa laittaa laatikoihin. Muista, että pyyhkeitä voi käyttää herkkien esineiden pakkaamiseen tai tyhjän tilan täyttämiseen muuttolaatikoissa.

 • Vaatekaapistasi löytyvät vaatteet voi siististi taitella ja pakata muuttolaatikoihin. Jos sinulla on paljon vaatteita henkareissa, se voi viedä enemmän aikaa. Joissakin muuttofirmoissa on erikoislaatikoita, joissa voit ripustaa vaatteet henkareineen. Vaihtoehtoisesti voit teipata muutaman henkarin vaatteineen yhteen ja laittaa suuren roskapussin niiden ympärille. Leikkaa roskapussin pohjaan reikä ja työnnä henkarin koukku sen läpi. Näin vaatteesi voivat roikkua muuttopäivään saakka ja ne voidaan helposti ripustaa uuteen kaappiin. Tämä säästää pakkausaikaa, mutta voi olla hankalampaa kuljetuksen aikana.
 • Patjat rullataan kuten matot ja kiinnitetään narulla tai kiristysvyöllä. Voit ostaa erikoissuojia patjojen suojaamiseksi muuton aikana.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen pakkaamisen voi jättää viime hetkiin, koska siellä on paljon päivittäin tai viikoittain tarvittavia tavaroita. Lääkkeitäkään ei kannata pakata liian aikaisin, vaikka et niitä juuri nyt tarvitsisikaan. Sairastuminen voi tapahtua yllättäen, ja silloin tarvitset lääkkeet äkkiä.

Muuttopäivän lähestyessä (viikon sisällä) voit aloittaa pakkaamisen kylpyhuoneessa. Pakkaa kaikki paitsi päivittäiset hoitotuotteet, jotka pakataan viimeiseksi ja jotka tulee löytää helposti uudesta kodista. Jos sinulla on pesukone tai kuivausrumpu, paras tapa on antaa ammattilaisen purkaa ne.

Autotalli/Kellari

Täällä voit aloittaa pakkaamisen aikaisin, koska yleensä säilytät siellä tavaroita, joita et usein käytä. Nämä tavarat ovat kuitenkin usein hankalia pakata.

 • Tyhjennä koneet ja laitteet (bensiini, diesel jne.) ennen pakkaamista. Mahdollisuuksien mukaan laita ne muuttolaatikoihin. Aseta ne mieluiten pystyasentoon laatikkoon, jotta mahdolliset jäljellä olevat polttoaineet eivät vuoda ulos.
 • Jos sinulla on paljon suuria esineitä, kuten polkupyöriä, ruohonleikkureita jne., saatat tarvita suuremman muuttoauton. Nämä tavarat kun eivät mahdu tilaa säästävästi kuljetettaviksi.

Muuttoauto

Jotta muuttosi sujuu ongelmitta, sinun kannattaa suunnitella muuttoauton lastaaminen etukäteen. Huomioi seuraavat seikat:

 • Aloita suurimmista huonekaluista ja täytä välejä pienillä huonekaluilla ja muuttolaatikoilla. Jos irrotat huonekalujen ulkonevat osat (kahvat, jalat jne.), voit käyttää tilan tehokkaammin.
 • Vahinkojen välttämiseksi voit kiinnittää huonekalut kiinnityshihnoilla. Voit myös asettaa peittoja auton lattialle ja seiniin suojaamaan arkoja huonekaluja naarmuilta.
 • Huonekalut, jotka menevät samaan huoneeseen, on parasta sijoittaa muuttoautossa vierekkäin. Näin purkamisen yhteydessä tarvittavat huonekalut ovat heti saatavilla.
 • Muuttoauton koon arvioimiseksi voit olettaa, että yksi muuttolaatikko vie noin 0,5 kuutiometriä tilaa. Arvioi sen jälkeen, kuinka paljon huonekaluja sinulla on. Mitä suurempi auto, sitä helpompi lastaus ja purku on. Tämä tietenkin helpottaa muuttoa huomattavasti. Jos sinulla on pieni auto, et ehkä saa kaikkea kerralla kuljetettua, joten sinun täytyy ehkä ajaa useita kertoja.

Jos epäröit, on parasta valita suurempi ajoneuvo. Jos aiot ajaa itse, tarkista etukäteen, oletko oikeutettu ajamaan kyseisellä ajokortilla haluamaasi ajoneuvoa. Pienen kuorma-auton saa ajaa B-ajokortilla, mutta suurempia ajoneuvoja varten tarvitset C-ajokortin kuljettajan.

Lisätietoja oikean muuttoauton valitsemisesta löydät muuttovinkistämme: Muuttoauton vuokraus

Saat “Muuttolaatikoiden pakkauslista” sähköpostiisi

Voit saada pakkauslistan ilmaiseksi sähköpostiisi napsauttamalla tällä sivulla alhaalla olevaa sinistä ”Lataa” -painiketta. Sen jälkeen näet ponnahdusikkunan, johon voit syöttää sähköpostiosoitteesi. Saat pakkauslistan muutamassa minuutissa PDF-tiedostona sähköpostiisi. Voit tietysti myös avata ja tarkastella sitä tabletillasi tai älypuhelimellasi.

Tutustu myös muihin checklisteihimme

Meillä on useita ilmaisia checklisteja sinulle. Voit saada ne kaikki kerralla sähköpostiisi napsauttamalla tämän sivun yläosassa olevaa sinistä ”lataa” -painiketta. Saat sitten kaikki checklistsit kerralla.